January 9, 2016

cursuri

 Vocea TA – Un Aliat în comunicarea cu ceilalți


Vocea împreună cu comportamentul non-verbal te descriu mai bine decât poate ai vrea să crezi. Suntem o carte deschisă în momentul în care vorbim, ceea ce nu poate decât să ne bucure atâta timp cât suntem autentici şi nu suntem preocupaţi să fim percepuţi diferit decât suntem în mod real.

Vorbeşti nazalizat sau cu voce de cap? Iţi tremură vocea când ai emoţii, sau ca să vorbeşti mai tare în loc să foloseşti diafragma ca suport, apeşi pe corzile vocale? Nu îţi place cum se aude vocea ta înregistrată?

Iţi propun exerciţii practice care au la bază tehnici de respiraţie și de modelare a timbrului vocal cu ajutorul cărora să descoperi cum suna vocea ta, în mod real.

Ce înveți la curs?

  • Descoperi cum sună vocea ta naturală, și nu cum a ajuns ea să sune în urma unor obiceiuri create în timp.
  • Reînveți să respiri abdominal așa cum o făceai când te-ai născut.
  • Vei putea să îți controlezi vocea în momente tensionate.
  • Cum să îți folosești timbrul vocal.
  • Să faci diferența între voce de cap, voce nazalizată, voce de piept.
  • Să exersezi tipul de voce care te avantajează.
  • Să ai răbdare cu tine și să te detensionezi 🙂

Programul de două ore este împărțit în prima parte în care te detensionezi și exersezi respirația și a doua parte în care lucrezi pe text sau muzică pentru a se transmite mesajul dorit.

Veniti vă rog cu haine comode de miscare (ca la sală)


Improvizație

Daca ti s-a spus ca nu esti destul de spontan sau te blochezi cand trebuie sa initiezi o conversatie, hai sa improvizam.


Actorie

Prin actorie iti explorezi spiritul ludic si ii dai voie copilului din tine sa se exprime. Actoria te aduce in prezent ,,Aici și Acum”.

 

Lumea actoriei este o fascinantă descoperire de sine care îţi aduce bucurie, joacă, multe zâmbete şi o comunicare reală cu partenerul de scenă. Prin actorie îţi explorezi spiritul ludic şi îi dai voie copilului din tine să se exprime. Actoria te aduce în prezent, în „Aici şi Acum”, te conectează în primul rând cu tine şi apoi cu ceilalţi.

Mulţi spun că actorii se prefac sau că sunt falşi. De fapt, arta actorului pleacă de la sinceritate maximă şi de la neutralitate. Numai după ce ai scos toate prejudecăţile, falsurile, prefăcătoriile poţi contura un personaj, pe care nu îl poţi judeca niciodată, altfel nu vei ajunge să îl joci.

Şcoala de Vară de actorie îţi propune să parcurgi, timp de cinci zile, paşii pe care un actor îi face în construirea unui personaj.

1. Ne cunoaştem, improvizăm, respirăm şi experimentăm o interacţiune autentică cu toţi participanţii, prin jocuri felurite, folosite în actorie şi în improvizaţie. La finalul serii, vei primi o scenă scurtă pe care vei lucra cu un partener sau doi şi pe care o veţi prezenta la ultima şedinţă de curs.

2. Vom face tehnică vocală, vom respira abdominal, vom învăţa să ne folosim diafragma atunci când vorbim şi vom face exerciţii de mişcare fizică care implică postura, corpul, modul în care putem lucra cu corpul nostru pentru a ne apropia de personajele pe care vrem să le redăm. Lucrăm pe scenele primite şi pornim de la ce înseamnă „eu în situaţia dată”: cine sunt? unde sunt? în ce situaţie? ce îmi doresc? de ce?

3. Lucrăm pe scenele propuse prin diverse tehnici aplicate fiecăruia în parte.

4. Mişcare scenică.

5. La ultima întâlnire, prezentăm scenele în faţa tuturor şi, cine doreşte, va primi feedback.

Exerciţiul de cinci zile este intens şi este necesar să participaţi la toate cele patru întâlniri, în primul rând pentru a beneficia de avantajele acestui exerciţiu şi apoi pentru că aveţi un partener/ o parteneră de scenă care se va baza pe voi. 🙂


Creativitate

Creativitatea ne face sa devenim unici si autentici. Fara aceste doua caractarestici nu suntem decat niste robotei.