April 15, 2018

Sa traim in Prezent!

Cum facem sa traim in prezent?

 

Auzim si citim in articole, carti, citate actuale aceste cuvinte: “Traieste in prezent”, “Viata ta este aici si acum”,  “Nu-ti lasa mintea sa zboare”, “Puterea Prezentului”. Inclusiv psihologii spun ca cei care traiesc cat mai mult in prezent sunt mai fericiti. Insa, cum traim noi in prezent cand suntem aproape tot timpul cu mana pe telefon? Si atunci cand ne intalnim cu prieteni, familia sau cu partenerul de viata, preferam sa stam mai mult cu ochii in telefon decat sa ii privim in ochi.

Ce ne determina sa ne comportam astfel depinde de fiecare dintre noi, insa cert este ca mintea zboara oriunde altundeva dar nu vrea sa stea in prezent. Orice pare mai interesant pentru mintea ta decat ce faci aici si acum, cine esti aici si acum sau cu cine esti aici si acum. Mintea ta vrea mereu sa evadeze din momentul prezent.

Si totusi cum facem sa traim in prezent?

Nu stiu cum fac altii, insa eu am invatat sa traiesc mai mult in prezent prin intermediul exercitiilor de actorie. Nu a fost un lucru pe care l-am constientizat la scoala de actorie ci ulterior cand am inceput sa predau am observat puterea exercitiilor de actorie de a te aduce in Aici si Acum. Atata timp cat nu esti prezent si nu asculti in mod real partenerul de scena devii fals, si ca actor acesta este ultimul lucru pe care ti-l doresti, sa nu fii credibil. Exercitiile de Actorie te determina sa faci contact vizual cu partenerul de scena, sa te uiti in mod real la partener, sa auzi replicile acestuia ca pentru prima data, te ajuta sa ai toate simturile active in orice moment.

Cum poti sa faci asta incepand de astazi? Simplu, incepi sa te uiti la cei din jur si sa observi cat mai multe detalii, cu ce sunt imbracati, cu ce sunt incaltati, daca persoana poarta machiaj sau nu, ce accesorii are, cum are parul, cum sunt unghiile. Observi pana la cele mai mici detalii si pe oricine iti apare in cale. Incerci sa vezi doar fara sa faci alte conexiuni sau judecati, deoarece mintea zboara foarte rapid.

Un alt exercitiu  ar fi sa faci o activitate foarte simpla cum ar fi (spalatul vaselor, gatitul, imbracatul sau orice altceva dar un lucru pe care il faci aproape zilnic) si observa-ti mintea atunci cand incepe sa-si dea cu parerea sau se gandeste la orice altceva si adu-o inapoi. Reia activitatea de cate ori este nevoie si fa-o ca si cum ar fi cel mai important lucru din univers la momentul respectiv si comporta-te ca si cum ai avea tot timpul din lume sa faci activitatea respectiva. Starea de prezenta se va instala insa intre timp mintea va necesita “dresaj”.

Sper ca cele doua exercitii sa te ajute si in caz ca vrei sa incerci sa faci mai mult, vino la cursul de Actorie care incepe in 19 Aprilie. http://voceautentica.ro/cursuri/actorie/

 

Simona Nastase

www.voceautentica.ro ©